Quizzen op TV


Twee tot de zesde macht

Twee tot de zesde macht is een televisiequiz dat wordt uitgezonden op zondagavond op de Belgische televisiezender één. De presentator is Bart Depauw. Het spel wordt gespeeld met twee koppels en één BV-koppel. Het BV-koppel wordt elke week opnieuw gekozen uit 6 bekende vlamingen. De quiz bestaat uit vier rondes, een halve finale en een finale. Wie de finale wint, krijgt 10.000 euro mee naar huis. Als het BV-duo wint, komt het geld in een pot terecht. Het opgepotte geld wordt de inzet in de laatste aflevering, waar de BV's individueel strijden voor een goed doel.

Naar de website van Twee tot de Zesde macht

Blokken

Blokken is een populaire televisiequiz van VRT dat sinds 1994 op de Belgische televisiezender één voor Het Journaal van zeven uur uitgezonden wordt. De presentator is sinds het begin Ben Crabbé. Het spel wordt gespeeld met twee kandidaten en bestaat uit drie rondes en een finale. Centraal staat het blokkenbord (gebaseerd op Tetris). De kandidaat krijgt, afhankelijk van de ronde, per goed antwoord op een vraag een aantal blokjes. Een horizontale lijn levert 50 punten op. De winnaar van de twee speelt de finale. Hij wint de finale als hij het achtletterwoord dat verscholen zit in het Blokkenspel kan vinden.

Naar de website van Blokken

De Pappenheimers

De Pappenheimers is een quiz bedacht door Tom Lenaerts, die het ook verschillende seizoenen heeft gepresenteerd. Momenteel presenteert Steven Van Herreweghe het programma. De quiz was te zien op één, maar is mee verhuisd met Woestijnvis naar Vier. Het spel wordt gespeeld met drie duo's aangevuld met een bekende vlaming. Humor heeft vaak de overhand in deze quiz. Het bestaat uit drie rondes (Kennismakingsronde, Verdeel en Heers, Geven en Nemen) en een finale. In de finale speelt het winnend trio voor een geldprijs die het dubbele is van de behaalde punten uit de drie ronden. De finalevragen hebben veelal te maken met de topics uit de eerste drie ronden.

Naar de website van de Pappenheimers

De Slimste Mens ter wereld

De Slimste mens ter wereld is een quiz dat na 9 jaren op éé verhuisd is naar Vier. Momenteel presenteert Erik Van Looy het programma. Het spel wordt sinds seizoen 2012 gespeeld met het merendeel bekende vlamingen aangevuld met enkele onbekende vlamingen. Het bestaat uit vijf rondes (3-6-9, Opendeur, Puzzel, Gallerij en het collectief geheugen) en een finale Verdeel en Heers, Geven en Nemen) en een finale waar de twee afvallers strijden om in het programma te blijven. Er kan niets gewonnen worden buiten publieke erkenning. De winnaars die veelvuldig terugkomen sneuvelen allemaal in aflevering 11.

Naar de website van de Slimste mens ter wereld

De Premiejagers

De Premiejagers is een quiz die tijdens de zomer wordt uitgezonden op de Vlaamse televisiezender één en wordt gepresenteerd door Bruno Wyndaele. Het spel wordt gespeeld met twee duo's en de vragen beginnen telkens met een bepaalde letter. Om de zoveel vragen moeten de duo's een premie oplossen, dat is een soort van visuele rebus. In de finale speelt het winnend duo apart. De eerste speler krijgt 10 vragen in 60 seconden. Per goed antwoord verdient die 10 seconden. De tweede speler moet een premie oplossen in het aantal seconden dat de eerste speler voor hem verzameld heeft. Een finalepremie levert 500 euro op.

Naar de website van Premiejagers

Twee voor Twaalf

Twee voor twaalf is een tvquiz die uitgezonden wordt door de VARA en wordt gepresenteerd door Astrid Joosten. De deelnemers, twee duo's, krijgen apart van elkaar 12 vragen te beantwoorden. Zij kunnen die dadelijk antwoorden of opzoeken. Elk juist antwoord geeft een letter. De winnaar is het team dat als snelste de vragen heeft beantwoord én het twaalfletterwoord heeft gevonden. De quizvragen zijn zeer moeilijk.

Naar de website van Twee voor Twaalf

Per seconde wijzer

Per Seconde Wijzer is een televisiequiz op de VARA gepresenteerd door Kees Driehuis. In de kennisquiz gaat één speler de strijd aan met de klok. De kandidaat moet binnen 200 seconden 4 vragen beantwoorden over een van thema's: Kunst, Wetenschap, Geschiedenis, Sport of Tegenwoordige Tijd. Bovendien krijgt hij bij de start van de aflevering 2 jokers, plus de jokers die hij reeds had. Zo'n joker kan worden ingezet als men denkt een antwoord fout te hebben. Een joker inzetten kost de speler tijd. Bij het juist antwoorden van de vraag, krijgt hij een extra joker.

Naar de website van Per Seconde Wijzer

That's the question

That's the question is een televisiequiz op Nederland 2 gepresenteerd door Bert van Leeuwen. Het doel van het spel is om een vraag te achterhalen. De kandidaten krijgen vragen voorgeschoteld en ook de letters van het antwoord met 1 extra letter. Die extra letter wordt na het beantwoorden van de vraag in de te zoeken vraag van die ronde op de juiste plaats gezet. De kandidaat die aan de beurt is en die als eerste de te zoeken vraag en het antwoord afleest wint de ronde. De speler die op einde de meeste seconden heeft verzameld speelt de finale. Met de verzamelde seconden dient hij opnieuw een vraag en antwoord te zoeken. Als hij die vindt, wint hij 500 euro.

Naar de website van That's the question